Siirry pääsisältöön

Miten sun ilta on mennyt?

Tänään 10.9 vietetään kansainvälistä itsemurhien ehkäisypäivää. Halusin julkaista erään vanhan ajatelman vuosien takaa. Aihe on itselle todella henkilökohtainen ja arka, mutta haluan uskoa, että tästäkin voidaan puhua ja helpottaa monen vaiennettua, syvää surua ja pelkoa. 
Haluan rohkaista jokaista kysymään "Mitä sulle kuuluu?" tai vaikka sen "Miten sun ilta on mennyt" mitä minulta aikoinaan kysyttiin. Tuo lause muutti loppuelämäni suunnan. Haluan rohkaista Sinua, joka mietit olisiko itsemurha vaihtoehto, pyytämään apua. Itsemurha ei ole vaihtoehto. Jokainen itsemurha on liikaa. Jokainen itsemurhayritys on liikaa. 

"Seison tyhjällä metroasemalla. Illan viimeinen metro tulee kolmen minuutin kuluttua. Aika etenee hitaasti, mutta minua ei pelota. Viimeiset toiveeni on kirjoitettu valmiiksi ja paperi odottaa kotona tietokoneen kuvaruutuun liimattuna. Haluan hautajaisiin laulajan, sen tietyn henkilön laulamaan. Haluan että hautajaisissani on spaghettia ja jauhelihakastiketta. Mietin keitä tulisi paikalle. Ei varmaankaan kovin suuri joukko perheen lisäksi. Mietin heidät kirkkoon ja pyydän mielessäni anteeksi tekoani. 
Minuutit kuluvat. Seison edelleen metroasemalla yksinäni. Varmana päätöksestäni. Toiveikkaana, että kipuni loppuu kohta. Kertaan mielessäni kuvion. Vain yksi askel elämän ja kuoleman välillä. Yksi pieni askel ja tuskani on poissa. En ajattele mahdollisuutta Helvetistä. Ajattelen mahdollisuutta pelastautua tästä elämästä. 
Hetki lähestyy. Olen varma. Yksi askel. Siihen päättyy tämä elämäni. Vain muutaman sekunnin kuluttua.
”Miten sun ilta on mennyt?” joku kysyy. Käännyn katsomaan ja samassa tajuan etten olekaan metron alla. Olen edelleen laiturilla ja metro ajaa ohitseni. Purskahdan itkuun. Seuraavat hetket olen unohtanut. Olen unohtanut tuon kysyjän kasvot. Oliko hän mies? Nainen? Pitkä vai lyhyt? Olen unohtanut vastasinko jotakin. Seuraavaksi muistan käveleväni kotiinpäin. Koko matkan ajattelin, että tuo hahmo oli enkeli. Vaikka kuinka mietin, en saa mieleeni kuvaa. Vain tunteen enkelin kosketuksesta. Samalla ajattelin, ettei aikani ole vielä. 
Hävitin kirjeen tietokoneen näytöstä. Ja aloitin uuden elämäni. Sen elämän, jota elän nyt. Sen elämän, jossa olen onnellinen. Sen elämän, jossa annan enkeleille luvan suojella minua….."

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä sulle kuuluu?

"Moi, mitä sulle kuuluu?", sinä kysyt innokkaasti. "Mitäpä tässä, ihan perus, töitä ja vähän lisää töitä", minä vastaan, niin kuin hyvän ihmisen kuuluukin. Enkä edes valehtele sinulle. Töitähän minä olen puskenut, ja hieman lisää töitä. Jätän kertomatta, että kaikkina muina aikoina haluan kuolla. Että muiden ongelmia ratkoessani ja muita hoitaessani minun ei tarvitse miettiä itseäni tai pahaa oloani. Olet kuullut, että olen mennyt naimisiin. Uusi sukunimi, hääkuva ja kertomus häämatkalta paljastavat minut. Myönnän laiskasti hymyillen, että näin on päässyt käymään. Jätän kertomatta, että kotona aviomies lyö. Että kaunis kynttiläillallinen päättyy kyyneliin kylpyhuoneen kylmällä lattialla. Mustelmat käsivarsissa eivät paljasta salaisuuttani. Seisomme edelleen kadunkulmassa. Kerrot kauhistellen, että yhteinen entinen tuttumme on tullut hulluksi ja joutunut mielisairaalaan, hullujenhuoneelle. Naureskelet. "Mikähän sillekin tuli, niin fiksu ihminen?! Noin, v

Neitoperhon ensimmäinen siivenisku

Tänään näin vilahdukselta perhosen. Se oli vielä tiukasti kotelossaan. Tiukasti kotelonsa suojassa, piilossa kylmältä ja tuulelta. Se oli vielä turvassa. Mutta sen siivet värisivät kotelon sisällä. Lämpö oli saanut sen sydämen lyömään hurjemmin ja se halusi kokeilla mihin sen voimat riittäisivät. Vaistonvaraisesti se liikutti siipiään, vaikkei tiennyt, mitä ulkomaailmalla olisi sille tarjota. Silti se jossakin sisimmässään halusi lentää. Se vaistosi, että ulkona oli valoisaa, mutta se ei vielä tiennyt, miten hyvä asia valo voisi sille olla. Se tunsi ulkoa tulevan lämmön, mutta se ei vielä ymmärtänyt kuinka paljon lämpöä se tulisi tarvitsemaan lähtiessään ensimmäiselle lennolleen. Silti se luotti vaistoonsa ja yritti varovasti levittää siipiään. Tuo perhonen ei tiennyt, että aurinko oli paistanut sen koteloon jo pitkään. Se ei kotelon sisältä voinut nähdä valoa. Se oli jossakin vaiheessa sulkenut silmänsä ja käpertynyt yhä pienemmäksi. Se oli kutistunut kutistumistaan, mutta silti se